Be The Best, Beat The Rest

hai JOURNEY OF A FUTURE PILOT, dah lama tak jumpa awak. kita tak macam dulu lagi. kalau dulu, awak selalu jumpa saya. eh, saya selalu jumpa awak. tapi sekarang tak lagi. kopi kita dah tak sama (cerita coffeemate). oh ya, saya ada banyak benda nak cerita dengan awak. actually satu jek, tak banyak pon. hehe~ saya begitu gembira. kalau boleh saya nak cerita dekat seluruh dunia! ni lah caranya. cakap dengan awak nanti seluruh dunia la tahu. awak ni bukannya reti simpan rahsia. tu pun kalau christiano ronaldo sudilah nak dengar cerita awak kan.

ceritanya macam ni, pada suatu tengah hari yang hening, saya telah menerima result exam. dan saya dapat nombor dua! out of 33! wah gitu! actually saya dapat 5 A jek..and the rest is B. but still ok lah kan. baru mid term. tapi kira ada peningkatan lah. exam yang dulu saya dapat nombor tiga. dan jumlah A pon dah bertambah.

nak kata saya study gila-gila macam nak mati tu, tak de lah sangat. hobi saya study last minute. esok nak exam, malam ni baru terkial-kial nak bukak buku. padahal esok ada tiga paper yang berlainan subjek. macam mana aku bagi-bagikan waktu pon aku tak tahu lah. tapi saya just baca. hanya baca buku teks dan buku rujukan. ya, itu paling penting! buku teks sebab soalan semua berdasarkan bulu teks. mate pon kekadang aku baca. bongok...

apa yang penting dalam yang namanya study dan student ni, kita hanya perlu relax...relax, relax dan relax...just follow the flow...tak perlu mengejarkan sangat A tu. memanglah A tu penting kan. tapi G pon penting jugak. kalau tak macam mana nak eja GAGAH? nanti jadi AAH. dah lain plak tu... tapi kalau kita terlalu sangat nak A tu, kita akan stress dan pelajaran akan terganggu. apa yang kau baca macam nak gila semua tak masuk otak. silap-silap kau yang masuk. masuk hospital bahagia. berbahagialah mu diasana...

kalau dalam kelas tu, kalau masa cikgu mengajar rasa ngantuk, tidur jek. jangan dipaksa mata tu. cikgu bukan perasan pon... tapi 10 minit kemudian bersedialah untuk dibaling dengan duster. alaa... 10 minit tidur jadikla. janji mata dapat relax kejap. 10 minit punya pelajaran yang tertidur tu, bukannya tak boleh cath up balik kan. apa yang cikgu cakap semua ada dalam buku tu.

so,  relax jek... belajar jek macam biasa. tak payah nak stress-stress sangat. kalau result ok, bersyukurlah. kalau tak ok, next time ada lagi boleh cuba. tapi belajar! jangan tak belajar! relax bukan bermaksud tak payah belajar dan terkangkang di depan tv 247!